3 Aralık 2008 Çarşamba

KİŞİLİK YETMEZLİĞİ

Saykoloji dünyasına gururla sunarım!

Geçen bi arkadaş kendi kendine bu teşhisi koymuş anlattı bana. Bir insanın en yakın arkadaşı kendisidir bilirsiniz. Sabah uyanır uyanmaz, o uyku ile uyanıklık arasındaki garip diyarda koymuş teşhisi, uyku mahmurluğuyla dökülmüş kelimeler ağzından "Bende kişilik yetmezliği var..." demiş kendi kendine.

Ben de düşündüm psikoloji bilimine hediye etmeye karar verdim kavramı. Gayet güzel bence, kullanılsın. Kişilik yetmezliği olanlar da rahat etsin, ne de olsa hastalık bu densin. Kişilik yetmezliği!!! Coming to a theatre near you!!!

12 yorum:

Scatterbrain dedi ki...

nakli de olur bunun yakında. mafyası da!

Adsız dedi ki...

ne lan bu.

Adsız dedi ki...

İyi de usta, ben istiyorum ki bilim camiasına armağan ettiğin bu kavramın biraz daha detaylandırılması lazım. Misal, kişilik yetmezliği olanlarda ne tip belirtiler görülüyor, ne yiyiyor ne içiyorlar, orgazm oluyorlar mı gibi bilgiler de gerekli değil mi?

Yani şu yazıyı okuduktan sonra suratımda bir merak oluştur.

İstiyorum ki "Celal Şengör Dinginliği" gelsin yüzüme.

Nedir bu Celal Şengör Dinginliği? Suratta bir ifade var "Bilimmmmm, bilimmmm, hımmmm, evet bütün doğruları biliyorum" gibi bir olay.. Öyle bi' dinginlik yapmış ki amca, bilimin huzuru var yüzünde.

http://www.jeoloji.itu.edu.tr/images/sr/0_01847.jpg

İşte dayı, bizi bu huzura eriştir.

Adsız dedi ki...

En sevdiğim saykolojik yazılar vaka örnekleri içerenlerdir, kıymetli travis, o yüzden bu yazıyı da severek okudum. Acizane fikrim vaka öznesinin borderline kişilik yetmezliği hastası olmadığı yönünde, çünkü bakınız kendisi kişiliğini sorgulayacak kadar yetkin bir kişilik. Ama bu varoluşsal sorgulamalar, özellikle günle baş etmek gereken ilk uyanma anlarında epey yaygın. Yani tek kişilik deney grubu (kendim) üzerinde yaptığım gözlemlerden bunu çıkarıyorum. Belki yaşamda anlamlı çok az şey kaldığından olabilir. Ben kendimi böyle hissettiğimde Carl Sagan’dan birşeyler okuyor veya daha iyisi Cosmos’u yeniden izliyorum. O yıllar (yetmişli yıllar - seksenlerin başı) bilimde farklı bir anlayışa karşılık geliyor bence – idealizm, evreni anlama çabalarında bir hararetlilik, hem de dünyadaki bilim insanlarının yarısını meşgul eden soğuk savaşa rağmen. Kaosla başa çıkmaya çalışırken bilim gibi ölçüm, gözlem, deney gibi gayet akılcı yöntemlerden oluşan bir şey kafamdaki çalışır durumdaki mikrodalga içine tıkılmışlık etkisini azaltabiliyor ve ben de Celal Şengör kadar olmasa da bir ölçüde huzura erişebiliyorum :)

Adsız dedi ki...

sevgili travis and tyler durden, ''geçen bi arkadaş'' diye bahsettiğinin sen kendin olmasından şüphelenmedim değil. üstelik, bahsettiğimiz saykolojik durum, ''kişilik yetmezliği''. konuyu biraz daha irdelemenizi tercih ederdim. kişilik yetmezliği ne demek? başka kişi ve kişiliklerle yama yapılabilir mi?
benkendim

dilemma dedi ki...

bu sır diyil ki sevgili adsız arkadaşım ( - geçen gün arkadaşlarla sabah uyanıyoruz.... nereye kadar dedim.... nereye kadar... daha hep böyle sabahları nereye kadar uyanabileceğiz... sonra uyumuşuz.. ) neyse ... işte bundan sonrasını bilen bilir diyeceğim....

Acme dedi ki...

lacan görse
sen efendi araya histeriksin derdi yine ve aradığını bulacaksın gibi kendinden bi sonla bitirirdi.
güzel adamdı bea
ya da oturur ağlardı.

aşkın dedi ki...

Yeter be kardeşim.
Yer Gök ''Issız Adam'' reklamı olmuş.
Göya reklamı da çaktırmadan veriyor.
Göya dedim de Goya in Bordeaux nasıl filmdi acaba, sidisi vardı izlemedim

Adsız dedi ki...

- Havada bocek kokusu var ...!
(Ben Wade - Missouri)

- Sinekler isirmaya basladi... Yagmur geliyor.

(Yagmur Donence - Ev)

- Boylesi cok daha faydali olur..

(Feyyaz Tokar - Ortakoy)

- Kisilik mi? Ne avam ne faydasiz..

(Ozcan Koker Hitleroglu - H.Ada)

Travis and Tyler Durden dedi ki...

Sevgili sayınlarım,

Hepiniz de mükemmele çok yakın yorumlarınızlan beni bu bayram günümde kesmeyi unuttuğum koçumla beraber parka gitmeyi düşünürken evde kalmaya ikna ettiğinizin altını çiziyorum. Muhteşem bi cümle oldu!!!! Muteşemliği kusurlarından gelşmekte.

Modern insanın yalnızlığı klişesinin ben ta amına koyim. Koyayım da yerine ne koyayım pekiyi? Modern insan çalışıyor, sinemaya gidiyor, evde oturuyor, arkaaşlarıyla geziyor, sevgilisiyle sikişiyor, apartman toplantısına katılıyor, baloya gidiyor, tapuya gidiyor vs. Ve bunların hepsini de başka kişilikleriyle yapıyor güya. Oysa elde var bi kişilik. Bunca kişiliğin arasında kendi kişiliği yalnız kalıyor, modern insanın yalnızlığı kalabalıklar yüzünden değil yani. Onu anlatmak istedim. İyi de oldu.

Hepinize netameli günler dileriz...

Saygılar,
t&t

Travis and Tyler Durden dedi ki...

Sevgili adnan,

Bu arada Celal Şengör gibi bir suret sahibi olmayı istemeni anlıyorum lakin senin ilacın Christian Troy dur bence. Kendisi muhakkak yardım edecektir sana eheheh : )

Saygılar,
t&t

Adsız dedi ki...

Sayın Trevis ve Taylır Beyler;
Öncelikle, bu kalbiniz kadar temiz sahifeyi ayırdığınız için çok ayrodinamiksiniz.
Sonralıkla, bu sözünü ettiğiniz çığır açıcı kavram ya da oluşun tedavisinin zar terapisi tabir edilen bir çözümü olduğu iddia ediliyor d&r çok satanlar listesinde. Kişilik yetmezliği problemi insanlar zar adam olunca çözülüçözülüveriyormuş. Ki bence zar adam dediğin şey çok sıkıcı.
Ne diyorsunuz bu duruma? Mümkün mü?
Bilim dünyası sizin sayenizde aydınlanmanın peşinde...