17 Nisan 2009 Cuma

BİRİNCİ GELENEKSEL T&TD SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI !!!



Selam yine ben. Yazı yazacam. Onun uçun geldim. Daha demin yazmış olmam bişeyi değiştirmez. İstediğim zaman yazarım kimse karışamaz! İstesem hiç durmadan yazı yazarım buraya! Blog benim! Kendim kodladım! Neyse...

Sevgili internet duayenleri bundan böyle sizlere cuma günleri bi soru sormaya karar verdim. Siz de cevaplarınızı vereceksiniz. Ben de cevaplarınıza göre sizlerin nasıl insanlar olduğunuzu çok daha iyi anlayacağım. Anlayınca sizi tasnif edicem genlerinize göre. Tasnifi müteakiben gerekenler yapılacak. Hadi bakalım süreniz başladı!!! Cevaplar gelsin!!! Ne baktın armadillo gibi? Yazsana cevabı lkajhdlkjasd Adsller kesikti çalışamadın mı? lkajshdlkajsd Neyse hadi soruyu da sorayım bari

...

Soru : Metafor ile alegori arasındaki fark nedir? Misallerle kuvvetlendirin anlatımınızı.

Başarılar, genlerinize ve ÇED raporunuza kuvvet...

42 yorum:

Rob Zombie dedi ki...

Nice blog : ))))

Onur Aykac dedi ki...

benim için bi farkı yok ikisi de aynı benim için. anlatabiliyor muyum? o yüzden cevap vermiyorum.

merlin dedi ki...

gotumden atiyorum. alegori hayvanlarin insan ozelliklerine sahiplermis gibi anlatilmasi, yok efendim at dile geldi kovboy bu kadar olmaz ama dedi, ya da karinca agustos bocegine nah yolladi alegori olurken, insanlarin hayvanlasmasina da mecaz mursel diyoruz. sadece hayvanlasmalarina gerek yok insan olmalarina da gerek yok. her hangi bir varligin baska bir varligin ozelligiyle ozdeslesmesine metafor diyoruz.
yani at dile gelmeseydi de onun yerine aslanlar gibi kavgasini verseydi metafor olacakti.

oldu mu? kac para verecen?

Jondaff dedi ki...

metafor insanın kendine yakışanı giymesidir. yazdıklarınızda metafor varsa entelektuel karizmanız artar. ortamların aranılan ismi olursunuz.
alegori çok garip, isminde hayır yok. alengirli bir şey işte. sanırım komple bir aktarım olmak zorunda alegoride,yani bir dünya yarattıysak kullanılan her öğenin o dunyadaki karakterle uyuşması lazım. metaforlar zinciri mi desek ki? tam eşleşen metaforlarla kurulmuş dünya. örnek bulamadım şimdi
en birinci bilene ne var? birincilik teliyse hemen örnek de bulmaya çalışırım

indian dedi ki...

yeryüzüne düşmeyen meteorlara metafor denir . elegori ise Cecchi Gori'nin kardeşidir , kral çocuktur .

Diğer bir değişle ; dişi peygamber böceği metafordur , kadının kendisi zaten allegoridir .

b. dedi ki...

sayın travis ve sevgili tyler;
bendenizin her cuma geleneksel hale getirdiği (ancak iki haftadır teknik olanaksızlıklardan dolayı hazırlayamadığı) "ç'alıntı yarışması"nın yanında bir cuma yarışması daha görmek gözlerimi yaşarttı doğrusu. demek ki cumalarımızı yarışarak geçirmek kaderimizde var.

bahsi geçen iki terim arasında pek çok fark vardır. bu sebeple fırsat bulmuşken gelecek sorularınızın cevaplarının bu kadar geniş bir alan gerektirmemesini dilerim.

alegori "yerine koyma" yöntemiyle eksiksiz bir dünya kurar. aynı zamanda hem kendi anlamını, hem işaret ettiği anlamı, hem de aşkın bir anlamı barındırır üstelik! metaforlarla kurulur denebilir. ancak sözkonusu metaforlar "kör gözüm parmağına"dır. velhasıl, kuralları olan sıkıcı bir yöntemdir.

metaforun ise tekil olma şansı vardır, anlaşılmaz olma lüksü vardır, hayat biçimi değiştiği için geçerliliğini yitirme riski taşır. heyecan doludur.

şahsi fikrime göre metaforla aralarındaki en önemli fark alegorinin hayatta kesinlik ve netlik arayanların derdi olduğu, metaforun ise her zaman öyle kolay kolay ele-avuca gelmediğidir.

not: sınav sonucunda nereye yerleştirileceğimi merak ettim doğrusu. tercih yapacak mıyız?

Onur Aykac dedi ki...

işte sayın travis. okuyucu kitlen böylesine pis, böylesine cahil. şu cevapların lakaytliğine bak. gençlerimiz metafor ve alegori hakkında ne kadar da bilinçsiz. yürek burkan görüntüler bunlar... daha fazla yazamıycım.

Yangın İlkyardım ve Haberleşme Kolu dedi ki...

KALEM OYNATAMADIM HOCAM !! KAĞIDINI VEREN ÇIKABİLİR Mİ ?

Adsız dedi ki...

! 21.04.2011 !

Sunasan dedi ki...

risk budur!

Unknown dedi ki...

aralarinda bi fark yoktur...ikisi de gavur kokenlidir ikisi de sozcuktur...ikisi de harflerden olusur...ikisi de esit haklara sahiptir

aşkın dedi ki...

Metafor arkaplan alegori ise benzetmeydi heralde.
Benh.Ben daha rencide ne demek onu bilmiyorm sorduğun soru.
Yoksa beni daha fazla rencide etmek için böyle yarışmalar düzenledin?
I hate you!

Adsız dedi ki...

örnek vererek açıklamak gerekirse ;
Teori ve pratik arasındaki fark gibi düşünebiliriz. teori -> alegori , pratik -> anafor olabilir.

hadi bunuda örnekleyelim misal ; teorik olarak bir anafora yakalanırsanız yapacaklarınız bellidir oya ki pratikte anafor a yakalandıgınızda neler yaptıgınız göz önüne getirmek gibi.. bir yerde yapmanız gerekenler bir yerde neler yaptıgınız...

hocamın deyimsizliği ile : mükemmele çok uzak fazla yakın...

purplelife dedi ki...

Sevgili travis tyler; edebiyatla yakın ilgin beni heyecanlandırıyor:P
Sorunun cevabına geçeyim hemen metafor; anlatımı güçlendirmek maksatlı bir nesneyi anlatırken başka bir nesneye benzeterek ortaya nur topu gibi bir ima çıkarmasıdır. Bizim de onu anlamımız beklemektedir. Şöyle ki: sevgiliden bahsederken direk isim değil de balım kaymağım kurabiyem gibi yiyeceklere , müdürden bahsederken ise ibine, denyopaşa gibi kişiselleştirmelere kadar gider bu..
Alegori denilince bir durup düşünürüm arkadaş. Ne farkı var diye düşünürüm ve aklıma şöyle bir şey gelir. Mesela başından geçen bir olayı anlatacaksın iki cümleyle dümdüz anlatmak yerine dinleyiciyi kendine bağlamak amaçlı( ağzından bal damlıyor lan bu herifin dedirtmek , dikkat çekmek , piyasaya yapmak gibi mevzulara kadar uzanır bu durum) gözde bir canlandırırsın yaşanılanı, dallı budaklı dile getirirsin. Bir de sonunda etik bir ders verirsen tam olur. Sen şimdi örnek de istiyorsun karakter analizi yapacaksın madem araştırmana katkıda bulunayım. Örnek: Sahilde tek başıma yürürken rüzgarın sessizce akan gözyaşıma -geribas buralar sana haram gir içeri dediğini duyar gibi oldum- ve -aman ne ağlayacağım iki günlük dünyada vur patlasın çal oynasın -diyip kendimi ortamdan ortama atıp şen kahkalar eşliğinde günü bitirmeden önce aldığım 8 şişe biradan sonra beni adeta anne şefkatiyle saran kırmızı koltuğun üstünde uyudum.. Dinleyiciyi bağladı mı hayır, hatta acayip sıktım, ama etik bir ders çıkardım mı evet. Ağlama dostum anın tadını çıkar. carpe diyem ben sana..

abusive grins dedi ki...

Uzun soluklu bir 'Sözün Bittiği Yer' takipçisi olarak böyle önemli bir sınavda birincilik ödülünü kazanma fırsatını kaçıramazdım. Nitekim, hazırlanıp girdiğim sınavda, tek soru çalışmadığım yerden geldi. Yine de "Önemli olan yarışmak değil, kazanmak" sözünden yola çıkarak elimden geleni yapıyorum:

-Alegori'nin, alligator kelimesinden geldiğini ve "dişi kertenkele"/"seksi şempanze" anlamlarında kullanıldığını biliyorum.
-Metafor'un ise, bir ametal olmasına karşın, fosfor'un bir alaşımı olduğuna dair dedikodular dönüyor etrafta.

Evet, şimdi sınav sonuçlarını heyecanla bekliyorum. Eğer kaydırmadıysam beklentilerim gerçekten yüksek, umarım en birinci ben olurum..

headcleaner dedi ki...

metafor: 1980'lerin sonunda istanbulda kurulmuş bir heavy metal grubu. daha çok trash'e yakınlıklarıyla bilinirler, metafor, abazor, götekor adlı eserleri 90'ların başında türk metal camiasının sloganı olmuştur. pentagram ile konserlere çıkarlardı, bugünlerde pentagram gitaristi olan metin türkcan'ın grubudur.

alegori isimli bir grup/şarkı bulunmamaktadır, aralalarındaki farklardan biri de budur...

bahtsız bedevi dedi ki...

Michelangelo' nun Ademin yaratılışı tablosundaki bilgelik alegorisi geldi aklıma.

O sınavdan ne güzel de yüksek not almıştım bak. Bu sınavdan ne alacağım umrumda desem kuyruklu yalan olur taylır.

3 dedi ki...

matematik evrenin alegorisi, her fonksiyon da bi metafordur misal.

gregor samsa dedi ki...

aslında metafor ve alegori yok Neo!(pardon T&T Durden kendimi bir an filme kaptırdım)

eğilip bükülen sadece biziz

dilemma dedi ki...

Met Afor
Ale Gori
ikisi de iyi çocuktur.. ben kefilim kendilerine...

Unknown dedi ki...

ben bu konuya çalışmadım. zottirinye'de iş gezisindeydim. haftaya ancak

purplelife dedi ki...

Sınav sonuçlarını ne zaman okuyacaksınız hocaaaaam?

mybraveface dedi ki...

her ikisini de telafuz ettiginizde adana da ibne oldugunuzu dusunurler ve ustune dayak yersiniz.

TrexxxXx dedi ki...

BU SENE SORULARI TUBİTAK HAZIRLIYORMUŞ!!!!!1111

asudhasudhasud

öf. gayleşmeyin. gebeş misiniz?

maynard dedi ki...

t&t sen seç ben yerleştiririm!!!

Kriptograf dedi ki...

Alegori kelimenin kökeni eski mısıra kadar dayanmaktadır dayanmasada dayandırılmaktadır. Aslen aloe goril olan kelime zamanın gorillerine selam vermek için kullanılmış bir kelimedir. Bilirmisiniz bilmem eski mısırlılar selam kelimesi yerine aloe derlermiş hatta aloe vera diye bir şey de varmış ki onuda bizzat mısırlılar bulmuştur. Sizin için biraz daha deşeleyip eşeleyince Barış Manço'nunda dillendirdiği "alla beni pulla beni" adlı eserin bununla bir alakası olmadığını gördüm.

Gelelim Metafor'a metafor kelimesi aslen meta form dan gelmiştir. Şöyle ki, meta kelimesi bir olgunun ötesi ilerisi göz ile görülemeyeni manalarında kullanılmıştır. Metafizik gibi mesela felsefenin bir dalıdır. Fiziğin ötesini ele alır ama soyut olarak tabiki. Form da özün biçim kazanmış halidir yani gördüğümüz her şey bir formdur demiştir aristo.
Kısaca Metafor da burdan gelir gelmesede yukarıdaki gibi getirtilebilir. :)

Aralarındaki fark şudur birini eski mısır bulmuştur birini eski yunan :)

Kaç aldım? :) :)

liverpoolandkop dedi ki...

bence sordun soruyu, aldın boruyu :)

Travis and Tyler Durden dedi ki...

ÖNEMLİ NOT : SINAV KAĞITLARINIZI PERŞEMBE GÜNÜ ALICAM. SİZ DEVAM EDİN CEVAPLARA...

on dedi ki...

sevgili t@t
sorunun yanitini bilmiyorum ama ben nacizane bi iki soru sorabilir miyim?
1) bu resimdeki herif travis mi tyler mi?
2) su tiple utanmadan bi de secme- yerlestirme sinavi mi yapiyorsunuz?

Travis and Tyler Durden dedi ki...

Sevgili on,

Öncelikle birinci soruna yanıt vereyim ; Resimde gördüğünüz kişi sevgili Rob Zombie. İkinci sorunuz ise şu durumda soru özelliğini kaybetti.

Saygılar,
T&T

kaba şimşek dedi ki...

a, b diye iki grup olmıycak mıydı bu sınav? ben ona göre hazırlanmıştım lan!! :(

on dedi ki...

sevgili t&t
resimdeki sahsin sizden biri olmamasindan sahsen mutluluk duydum. yalniz su var ki, noktalivurgulden(;) sonra baslanan tumcenin ilk harfi kucuk yazilir. eklemek istedim.

blogunuzu cok seviyorum, ilgiyle takip ediyorum. asil saygi ve hurmetler benden size...

Öldürmeyen intihar dedi ki...

Hocam ben hastaydım rapor getirirsem girebilcem mi?

Travis and Tyler Durden dedi ki...

Sevgili çocuklar or students,

Sınav kaatlarınız kayboldu. Bu yüzden hepinizi sınıfta bıraktım!!

Gelecek sefere daha iyi çalışın!!!

kaba şimşek dedi ki...

benlen? :(

Travis and Tyler Durden dedi ki...

Kaba şimşek adlı bi öğrencinin cevap kağıdını buldum aniden. cevabı "benlen? : ( "

Cevaba bak! Çık dışarı!!! Seni sınıfta bırakmadım, iki sınıf aşşa attım. Üzerine koltuk da attım!!!

kaba şimşek dedi ki...

çıkışta yakalamıycam mı ben seni? bütün ocağı yıpmıycam mı kapıya?!?!

on dedi ki...

sevgili ve bir o kadar da saygili t&t
sen birakmadin ki bi kere, ben kendim kaldim!

purplelife dedi ki...

Deemek kağıtlar kayboldu.. Bir dahaki sınava çok güzel cevaplar hazırladım, hem de daha soruları görmeden o kadar hazırlıklıyım o derece, bir o kadar...

Jondaff dedi ki...

sınava da finalle hazırlanmıştım oysa ki. birincilik bekliyordum ben? böyle sınav sistemini son derece protesto ediyorum şu an

hey! teachers! leave them kids alone!

Unknown dedi ki...

alegori aslen alergia kelimesinden türetilmiş olup cezayir dilinde garantici anlamına gelir. Metafor ise metamorfoz kelimesinin kısaltılmış versiyonu olup, kelebeklerin evrim sürecinde yaşadığı zorluklardan esinlenilerek "azimle zıçan kozayı deler" anlamına gelir. Aradaki fark o kadar büyüktür ki, dünyada bir kelebeğin bir fazla kanat çırpması bile dünyanın başka bir köşesinde senin benim hayatımızı değiştirebilir ki bu hiç de istenen bir durum değildir aslına bakarsan. Misalimi filmden örnek vererek kuvvetlendirmek istiyorum.Şöyle ki "Hacı adam deftere bakıp bişeyler okurkene, bi uyandı kızlar yurdunda, iyi mi? Oğlum Amerika'daki yurtlar neymiş anasını satiyim? Bi de bize bak (Sanki bizdeki yurtların altından girip üstünden çıkmışçasına bir eda verilerek)"

Adsız dedi ki...

:))